fbpx
Wat is spieratrofie en hoe voorkom je het
Wat is spieratrofie en hoe voorkom je het

Spiermassa bijkomen is een doelstelling die je vaker voorbij hoort komen in de sportschool. Dit wordt ook wel hypertrofie genoemd. Spiermassa opbouwen gaat langzaam en daarbij is het van belang om goed te trainen en voldoende voeding binnen te krijgen. 

 

Maar het tegenovergestelde bestaat ook, spierafbraak (spieratrofie). Spieren die niet gebruikt worden, verdwijnen ook. Verdwijnen is misschien niet het juiste woord, maar die spieren worden deels afgebroken. Ze worden dunner en verliezen ook hun kracht. Spieren kosten namelijk veel energie om behouden te blijven, als deze dan niet gebruikt/geprikkeld worden gaat ons lijf deze ‘afbreken’. Waarom energie verspillen aan iets wat het niet gebruikt?

Bewust Bourgondisch (Onze Unieke voedingscursus)

Wil jij ook je ideale gewicht behalen en behouden zónder je Bourgondische levensstijl op te geven? Wij leren je in onze cursus álles over voeding zodat ook jij een Bewuste Bourgondiër kunt worden.

Profiteer van de Introductie-aanbieding

Spieratrofie gebeurt in volgende situaties

  • Langdurige bedrust, waar je dus lang geen beweging krijgt;
  • Bij een breuk waarbij je verplicht bent een gipsverband te dragen;
  • Verlamming;
  • Ondervoeding/Malnutritie;
  • Bepaalde Medische aandoeningen.

Spieratrofie bij een botbreuk

Bij een botbreuk is het belangrijk dat het bot voldoende rust krijgt om te kunnen genezen. De spieratrofie wat hier optreed is gelukkig maar tijdelijk en ook omkeerbaar. Als het aangedane lichaamsdeel weer beweging krijgt en een groeiprikkel, dan kan de spiermassa geprikkeld worden om weer te groeien. 

Spieratrofie voorkomen

De beste remedie om spieratrofie te voorkomen is actief bewegen. Ook is dit de beste oplossing om aangedane spieratrofie te verhelpen.

Persoonlijke ervaring

8 weken terug heb ik mijn enkel gebroken. Bij mij was na 4 weken al een groot verschil in spiervolume te merken. Hoe getrainder je bent, hoe meer massa verloren kan gaan als deze niet geprikkeld wordt. Na 4 weken was ik namelijk 4kg lichter.

Spieratrofie bij gebroken been

Verklaring van mijn 4kg spierverlies

Minder maaginhoud en vocht: Ik zat namelijk voor mijn breuk op 3900kcal. De eerste weken na mijn operatie heb ik gemiddeld 2000kcal binnengekregen. Dit is een verschil van 1900 per dag. Dit zijn al een paar Kg. 

 

Verlies van spiermassa in mijn been: Ik kon mijn been op geen enkele manier belasten. En zoals hierboven uitgelegd: een spier wat niet gebruikt wordt, wordt afgebroken. Ik wist wat er zou gaan gebeuren en eerlijk gezegd wilde ik de confrontatie niet aangaan met mijn huidige situatie. Aan de andere kant bracht het me ook niet verder met het zicht op mijn herstel na het gips. Door het meten had ik namelijk een concreet beeld met wat er gebeurd was en de mogelijkheid om het verder droppen in gewicht, gedeeltelijk te voorkomen.

 

2 weken na deze meting heb ik me terug laten opmeten. Mijn voeding had ik aangepast naar 3000kcal in de hoop meer op onderhoud te eten. (Geen gewichtsverlies meer).

 

Dit was ook gelukt. Meten is weten!

 

Nu is het gips eraf en is het tijd om de ‘schade’ op te meten. 

Meer
artikelen