Stoppen met roken in Oktober schijnt dus een of andere hype te zijn, genaamd, hoe kan het ook anders, Stoptoper. Nu heb ik zelf een lichte allergie voor de meeste hypes, maar deze moedig ik graag aan. Met zijn allen 28 dagen niet roken, natuurlijk in de hoop het definitief vol te houden en nooit meer zo’n stinkende stok aan je mond te hoeven zetten. Briljant bedacht. Mensen zijn nu eenmaal vatbaar voor hypes. Stoptober is een gezamenlijk initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds (voorheen Astma Fonds), het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Trimbos-Instituut, de GGD GHOR Nederland, en de Alliantie Nederland Rookvrij.
Het idee achter Stoptober is dat gezamenlijk stoppen met roken, het stoppen veel gemakkelijker maakt omdat je gebruik kunt maken van elkaars steun. Er is een community opgericht voor de stoppers en er is zelfs een Stoptober app, die je hier kunt downloaden voor hulp. In Nederland wordt bij bijna 12.000 mensen per jaar longkanker vastgesteld. Longkanker komt bij mannen met name tussen de 65 en 80 jaar voor. Bij vrouwen is dat met name tussen het 55e en 80elevensjaar. Dit neemt echter niet weg dat je nog steeds een verhoogd risico loopt op jongere leeftijd. Met dit in je achterhoofd is het altijd het juiste moment om te stoppen.
Naast het feit dat stoppen met roken je gezondheid aanzienlijk kan verbeteren, zijn er helaas ook wat minder leuke bijkomstigheden, waarvan de belangrijkste natuurlijk de vermeende gewichtstoename is. Veel mensen laten zich, doordat ze bang zijn om aan te komen, weerhouden in het stoppen met roken.
Hoe zit dat nu? Kun je van stoppen met roken echt dikker worden?
Het antwoord is ja. Allereerst zorgt stoppen met roken bij veel mensen voor een kleine verlaging van hun dagelijkse energieverbruik. Beter gezegd, de nicotine in sigarettenrook geeft signalen af aan je hersenen, waardoor er meer dopamine en adrenaline wordt geproduceerd. Mogelijk is dit fysiologische fenomeen verantwoordelijk voor het verhogen van het dagelijkse energieverbruik (in sommige mensen tot wel 10%) onder klinische omstandigheden. (1)
Het zijn geen absurde hoeveelheden die je extra verbrandt maar over de lange termijn is het zeker waarneembaar. Als je vervolgens stopt met het toedienen van het kunstmatige signaal naar je hersenen (waar je stofwisseling vooral geregeld wordt), terwijl je dezelfde hoeveelheid calorieën blijft eten (of nog meer), dan kan het dus zijn dat er calorieën óver blijven die vervolgens blijven hangen aan je lijf met als resultaat gewichtstoename. Het is dus erg belangrijk om te begrijpen dat roken je stofwisseling versnelt, en dat stoppen dit via hetzelfde mechanisme ook weer vertraagd.
Daarnaast zorgt roken voor het verminderen van je eetlust waardoor je onbewust minder calorieën consumeert. Stoppen draait dit dus ook weer 180° om. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat sigarettenfabrikanten aan het einde van de vorige eeuw stoffen zoals tartaric acid en 2-acetylpyridine aan de tabak toevoegden om het hongerstillende effect te versterken. Dit om de gewichtstoename van het eventueel stoppen met roken te verergeren, en mensen daardoor nog meer te verleiden tot het blijven roken.(2)
In 1928 waren de negatieve gezondheidseffecten van roken nog niet bekend en maakten ze zelfs reclames met roken en slanker worden. Naast het fysiologische aspect, moet het psychologische aspect van stoppen met roken zeker niet worden onderschat. De werkelijke verslaving in je hoofd: het gevoel van óm de zoveel tijd een sigaret te moeten roken omdat je anders misschien wel doodgaat van de drang.
Voor veel mensen is dit niets geks. En heel vaak wanneer men eindelijk de moed en kracht heeft gevonden om te stoppen met roken, wordt deze hardnekkige verslaving of gewoonte opgevuld met iets anders. In veel gevallen met eten. Je merkt dit aan onrust en snackzin, of het overall meer consumeren van voedsel om je toch beter te voelen en een soort leegte op te vullen. Iets waar je normaal een sigaret voor zou nemen.
De cijfers liegen er niet om. Bij de meeste mensen die gestopt zijn met roken is binnen 8 jaar een gewichtstoename van 3 tot 8 kg te verwachten. Terwijl mensen die blijven roken maar ongeveer 2 kg zwaarder worden naarmate ze ouder worden. Het eerste half jaar gaat de gewichtstoename het snelste met gemiddeld 5 kg. Een flinke gewichtstoename waar veel mensen voor zouden gaan roken om het te voorkomen. (3, 4, 5, 6)
Moeten we dan kiezen? Óf niet roken óf slank zijn
Hoewel je op alle vlakken een flinke uitdaging hebt, sluit het één het ander niet persé uit. Er is namelijk nog hoop. De kunst zit hem in het reguleren van je voedselinname en het managen van het afkick-proces. De fysiologische verslaving naar nicotine is er al na enkele dagen af, echter het psychologische gedeelte kan jaren duren. Met stoppen met roken kunnen we je helaas niet helpen. Dit kun je alleen maar zelf. Stoptober is hier een geweldig initiatief voor. Wel kunnen we je helpen je gewichtstoename vrijwel geheel te voorkomen of zelfs het tegenovergestelde teweeg te brengen; namelijk gewicht verliezen terwijl je stopt met roken. Op deze manier haal je een dubbele beloning uit het stoppen met roken en doe je je gezondheid (en jezelf in de spiegel) een groot plezier.
Met onze handige Rebody app leren we je hoe je je dagen zelf kunt invullen qua eten zonder dat je in de problemen komt met overtollig gegeten calorieën. Je leert zelf een weg te vinden in je dagelijkse leven en het managen van je voeding. Je leert je “sigaretten-leegtes” op te vullen met betere alternatieven dan chocola, en als je deze dan toch nog niet weet te weerstaan, leren we je hier schadevrij mee om te gaan. Ook sporten zal je hierbij helpen. Zo kunnen we je hopelijk een nieuwe verslaving aanleren die, zowel de weegschaal, als vrijwel alle negatieve gezondheidsaspecten die het roken veroorzaakte, positief zal beïnvloeden.
Je hoeft dus niet perse aan te komen als je stopt met roken. Integendeel. Meld je daarom snel aan bij een van onze trainers zodat zij je kunnen helpen dit avontuur zo goed mogelijk te doorstaan. Als je aanvullend verzekerd bent heb je ook nog kans dat de verzekering een gedeelte van je traject bij ons vergoed. Voor meer informatie over vergoedingen kijk hier of neem contact op met een van onze trainers om samen met je te kijken naar de mogelijkheden.
Voor meer informatie over Stoptober kijk je op hun website en meld je aan als je aan dit initiatief mee wilt doen!
Bronnen:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3941694
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3324592
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195407
(4) http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(15)00082-0/abstract