fbpx
Kun je vet omzetten in spieren?

Een fabel die van oudsher nog regelmatig voorbij komt. Veel mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat dit kan. Kan dit? Het antwoord is heel simpel; nee, je kunt je vet niet letterlijk omzetten in spieren. 

Hier is waarom

Spieren zijn opgebouwd eiwitten, die vervolgens weer bestaan uit aminozuren. Aminozuren worden uit gegeten eiwitten gehaald tijdens je spijsvertering. Er zijn in totaal 22 aminozuren. De samenstelling, structuur en volgorde van deze aminozuren verschilt, daardoor is elk soort eiwit uniek. Een aminozuur is opgebouwd uit koolstof, zuurstof, stikstof en soms ook andere elementen zoals zwavel, jodium, ijzer of forsfor. Ze kunnen op verschillende manieren aan elkaar gekoppeld worden. Deze verbindingen worden peptiden of wanneer de keten lang genoeg is, eiwitten genoemd.

 

Van de 22 aminozuren kan je lichaam er maar 13 zelf aanmaken. De andere 9 moet je via voeding binnenkrijgen. Dit worden “essentiële aminozuren” genoemd. Daarvan zijn er weer 6 “semi-essentieel”. Dat wil zeggen dat je lichaam ze normaal gesproken zelf kan aanmaken als de omstandigheden goed zijn. Als dit niet het geval is, is aanvulling via de voeding nodig. 

Kun je vet dan niet omzetten in aminozuren?

Dat kan dus helaas niet; vet bevat enkel en alleen vet en dus geen aminozuren. Je kunt dus onmogelijk een chemisch proces realiseren om van vet aminozuren te maken die vervolgens als bouwstoffen voor je spieren gebruikt kunnen worden. 


Eiwitten kunnen echter wel omgebouwd worden naar andere voedingstoffen zoals koolhydraten en uiteindelijk indirect ook als vet. Maar de weg terug is fysiologisch onmogelijk. Eiwitten maken zichzelf namelijk uniek door dat ze stikstof bevatten. Wanneer eiwit omgezet wordt naar andere voedingstoffen wordt dit stikstof afgevoerd omdat het simpelweg overblijft en verlaat het uiteindelijk via zweet en urine het lichaam in de vorm van ammoniak. 


Dit is ook waarom mensen soms een ammoniak-achtig luchtje dagen wanneer ze te diep aan het diëten zijn of nuchtere cardio doen. Dit is een scenario wat je eigenlijk ten alle tijden wilt voorkomen. Eiwitten kunnen dus niet terug omgebouwd worden vanuit andere voedingsstoffen omdat die simpelweg geen stikstof bevatten. 


Eiwitten zijn daarom dus heel kostbaar én wanneer je lichaam de eiwitten uit de voeding gaat gebruiken als brandstof kunnen ze dus niet als bouwstof gebruikt worden voor lichaamsweefsels, hormonen of enzymen. Het kan zelfs zo ver gaan dat het lichaam spierweefsel gaat afbreken en dat gaat omzetten in brandstof en uiteindelijk zelfs organen in extreme gevallen. Eiwitten willen we dus eigenlijk vooral de spiermassa in en niet eruit. 

Dus ondanks dat je dus geen vet kunt omzetten in spieren, kun je wel:

  1. Je concentreren op het verliezen van lichaamsvet door minder kilocalorieën te consumeren dan je verbrand;
  2. Daarnaast kan je spiermassa opbouwen door middel van krachttraining en het eten van voldoende eiwitten. 
Belangrijk om jezelf te realiseren is dat spiermassa bouwen een proces is, waar veel energie voor nodig is, terwijl vet verliezen een proces is waar een energetisch tekort voor nodig is. Ze gaan dus niet heel efficiënt samen. Richten op vetverlies door minder te eten dan je nodig hebt zal altijd je rendement voor spieropbouw verminderen. Hoeveel spiermassa je kunt bouwen terwijl je vet verliest is afhankelijk van hoelang je al traint, hoe hard je traint, hoe hoog je vetpercentage is, leeftijd, geslacht, hoe groot je energietekort is en nog een aantal andere zaken. Dus wil je maximaal rendement voor je spieropbouw dan is het handig om meer kilocalorieën te consumeren dan je verbrand. 
 
Je wilt voor maximale progressie richting méér spieren en minder vet deze fases altijd periodiseren om elkaar heen. Wanneer en hoe zijn zaken waar wij ons de afgelopen jaren binnen Rebody erg in hebben gespecialiseerd. Dus kun je wellicht wat hulp hier bij gebruiken? Klop dan gerust eens bij een van onze coaches aan voor een vrijblijvend adviesgesprek om je doelen eens goed tegen het licht te houden.

Meer
artikelen