Er is veel te doen rondom de prijzen die personal trainers en coaches hanteren. Iedereen heeft er een mening over en daarom vonden wij dat we er een stukje over moesten schrijven. Waar moet je nu op letten als je gaat investeren?
Het beeld dat het nog steeds alleen maar bestemd is voor filmsterren met veel geld is langzaam weg aan het trekken. Sinds de health- en fitnesshype is losgebarsten schieten personal trainers als asperges uit de grond en is aan de slag gaan met eentje nog nooit zo laagdrempelig geweest.
Dat maakt een goede begeleider vinden, die matcht bij jou en jouw doelen, er echter niet makkelijker op. Hoe vind je nu zo iemand?
Intussen weet iedereen wel dat fysieke transformatie voort komt uit beweging en voeding. Als je wilt afvallen en je niets geeft om je lichaamsverhouding dan is reguliere beweging genoeg. Maar wil je meer spierweefsel (wat iedereen zou moeten willen) dan is krachttraining nodig. Het is dus zaak dat je een begeleider zoekt die op het gebied van krachttraining briljant is, maar die ook de nodige diepgang heeft met betrekking tot voeding.
De reguliere “personal trainer” is dus meestal niet de beste plaats om je heil te gaan zoeken als je je reflectie in de spiegel wilt veranderen. Zorg dat je personal trainer de tijd voor je neemt om los van de sportschool rustig met je te gaan zitten om je voeding onder het vergrootglas te leggen. Niet eentje die je tussen de fitness-oefeningen door een papiertje in je handen drukt met wat maaltijden erop die je de rest van de week naar binnen mag worstelen. Zorg dat hij je exact kan uitleggen hoeveel je eet en waarom. Waar je precies op moet letten en hoe je goed kunt variëren.
Er zijn vandaag de dag duizenden PT-ers die hun graantje proberen mee te pikken van de hype. Je kunt in 5 zaterdagen al je diploma halen en sterker nog, je kunt je zelfs zonder diploma al personal trainer noemen. Het is geen beschermde titel.
Veel boys en girls die het een keer voor elkaar hebben gekregen hun buikspieren zichtbaar te krijgen voor de zomer menen ineens personal trainer te zijn. Let dus goed op met wie je aan de slag gaat. Er zijn maar weinig opleidingen die alle aspecten dekken die een coach/trainer hoort te kennen. Neem dus geen genoegen met een random PT papiertje.
Er zullen altijd uitzonderingen zijn die zonder diploma’s een bom aan kennis hebben maar deze zijn op één hand te tellen. Vraag dus ALTIJD naar diploma’s en verdiep je in wat diegene voor achtergrond heeft. Het is echt niet moeilijk om het te doen lijken alsof ze professionals zijn. In het land der blinden is één oog immers koning. Jij als leek kunt je alles laten wijsmaken.
Echte professionals in onze branche zullen graag een objectief advies willen geven over hun concullega’s. Dus als je slim bent informeer je rond over de coach/trainer waar je van plan bent je centen naar toe te brengen.
Naast kennis over voeding en training is er nog een hele belangrijke competentie waar een coach over hoort te beschikken. Coaching. En dan bedoel ik niet je vriendelijke overbuurman de voetbalcoach. Maar een professioneel opgeleide coach. Iemand die je helpt de kennis die je hebt toe te passen in de praktijk. Iemand die samen met jou het traject aan gaat en je begeleid naar je doel. Weiger dus voedingsschema’s of trainingsschema’s te kopen.
Dat is geen coaching. Coaching is jou helpen toe te passen wat je al weet. Je oplossingsgericht denkvermogen te vergroten. Een goede coach is de meest waardevolle investering die je in je leven kan maken. Hij laat jou doen wat je dacht dat je nooit kon. Hij laat je werelden zien waarvan je alleen maar gedroomd hebt. Hij helpt jou van ieder plafond weer een nieuwe vloer te maken.
VOEDING - TRAINING - COACHING
De 3 fundamentele competenties waar een coach over hoort te beschikken. Hoe dieper de kennis en ervaring op deze vlakken reiken bij een coach, hoe waardevoller hij is.
Mijn advies zal altijd zijn om een coach te zoeken die een traject met je aan gaat. Iemand die met je kijkt waar je nu staat en waar je naar toe wilt om vervolgens een gedegen plan te smeden om je daar te krijgen terwijl hij naast je staat. Als je losse aspecten koopt van een traject zoals sporadische trainingen en metingen dan kom je geen steek vooruit.
Tenzij je voor iets anders dan fysieke transformatie traint is trainen met een trainer, zonder dat hij je voeding op orde heeft gebracht, niks anders dan geldklopperij.
Investeren
Veel mensen hebben het idee dat ze iets tastbaars terug moeten krijgen wanneer ze ergens aan betalen. Ze zien betalen aan een coach als kosten waar ze niet echt iets voor terug krijgen want ze moeten het ook alleen kunnen. Maar waarom sta je dan nog niet waar je wilt staan?
Mensen geven liever duizenden euro’s uit aan all-inclusive vakanties waar ze zich wekenlang onbeperkt vol kunnen stoppen en gieten met alles wat god verboden heeft. Want dat is tastbaar.
Een investering doen in een Rebody coach is als een 200% commitment aan gaan met elkaar. Het komt van twee kanten. De cliënt gooit 100% commitment voor het behalen van zijn doelen op tafel. En de coach gooit 100% commitment op tafel. Je koopt geen trainingen en metingen en gesprekken. Je investeert in resultaat. Je sluit samen een heilig pact waarin je aan elkaar en aan jezelf belooft er alles aan te doen om dat resultaat te gaan realiseren.
Investeren creëert automatisch commitment
Gratis advies nemen mensen altijd met een korreltje zout. Je hebt een heel ander luisteren als je een (grote) investering ergens voor hebt gedaan. Ik kan me nog wel herinneren dat ik vroeger spellen kocht voor de Nintendo 64 en ik de handleidingen van begin tot eind compleet uitlas omdat ze zo duur waren. Hoe vaak heb je een boek echt uitgelezen dat je cadeau kreeg tegenover eentje die je zelf hebt gekocht? Investeren creëert automatisch commitment. Als er iets op het spel staat kom je vanzelf in actie. En door een serieuze investering aan te gaan ga je automatisch van “proberen” naar “doen”.
Ik zou bijna zeggen hoe duurder een traject, hoe beter het werkt, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de kennis en kunde van de coach. Maar het geeft je wel iets om over na te denken.
Als je blijft bezuinigen op je eigen doelen schiet je jezelf in je voet. Dan blijf je “proberen” in plaats van “doen”.
Wil je kijken of wij de juiste partij zijn om jouw fysieke doelen te realiseren? Plan dan vandaag nog een gratis & vrijblijvend adviesgesprek in.
Ook interessant: