Wanneer je een rondje door de sportschool loopt kom je een hele hoop ‘voedingsexperts’ tegen. Allemaal zeggen ze andere dingen. Wat moet je nu geloven? Wat zijn nu feiten en wat zijn fabels op het gebied van voeding? In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag wat de grootste fabels rondom voeding zijn.
Ik eet te weinig dus ik val niet af
Een veel voorkomende overtuiging die we nog steeds regelmatig voorbij zien komen is dat mensen niet afvallen omdat ze te weinig eten. Wellicht een interessante en leuk klinkende verklaring voor het onvermogen je buik of je achterwerk te laten slinken, maar helaas niet helemaal waar. Zoals eigenlijk alles in dit universum zijn we gebonden aan bepaalde onweerlegbare natuurkundige wetten.
Zo ook de 1ste wet van thermodynamica, die stelt dat energie nooit uit niets kan verschijnen en nooit in het niets kan verdwijnen. Zegmaar, de tank van je je auto is leeg, je benzine lampje brandt al een tijdje én ineens sta je stil op de vluchtstrook. Omdat er geen brandstof meer is kan de motor niet meer draaien en kun je niet meer verder. Logisch, right?
Ons lichaam is natuurlijk geen auto maar ons lichaam werkt wel op energie. Krijg je meer energie binnen dan je nodig hebt dan bewaart dat lichaam die energie in haar weefsels, krijg je te weinig dan breekt het weefsels af. Dus de hoeveelheid energie die je verbruikt per dag versus de inname van energie bepalen of je aankomt óf afvalt. Val je niet af. Dan betekend dat je waarschijnlijk meer energie binnen krijgt dan je denkt, omdat er geen verschil is en je dus onmogelijk reserves kunt mobiliseren omdat er dus nog genoeg binnen komt uit voeding.
Daar kun je over in discussie gaan, maar dat is een beetje hetzelfde als tegen je auto op de vluchtstrook staan schelden dat de benzine helemaal niet op is en dat hij je voor de gek houdt. Er zijn situaties waar je verbruik wat lager kan worden door bepaalde (vaak extreme) omstandigheden. Maar dit verbruik zal nooit zo laag worden dat je niet meer afvalt als je weinig eet. Ergens is nog steeds een kantelpunt waar je meer verbrand dan je binnen krijgt.
Aan mijn voeding ligt het niet, ik eet al zo gezond en weet precies wat ik moet doen
Afvallen is altijd een kwestie van energie. Niet zo zeer van kwaliteit. Het lichaam gaat nie t met iedere calorie hetzelfde om maar over het algemeen is weinig verschil in resultaat wanneer kwantiteit en macro’s hetzelfde blijven en kwaliteit zou afwijken. Toch blijven mensen zich blind staren op gezonde voeding en kwaliteit. Dat wil niet zeggen dat kwaliteit onbelangrijk is.
Het is enorm belangrijk om genoeg micronutriënten binnen te krijgen en genoeg vezels. Maar hoe gezond je eet zegt heel weinig over of je gaat afvallen of niet. Van gezonde voeding eet je vaak wel minder omdat het over het algemeen gewoon beter verzadigd. Maar afvallen blijft een kwantiteitverhaal. Je kunt van gezonde calorieën nog steeds prima overconsumeren.
Wat weer resulteert in GEEN gewichtsverlies of zelfs toename. Het is ontzettend moeilijk om op gevoel in te schatten hoeveel kcal je op een dag gegeten hebt. Je wordt hier gaandeweg wel steeds beter in als je een aanzienlijke tijd bezig bent geweest met het meten van je hoeveelheden. Maar zelfs gevorderde diëters laten na jaren fanatiek meten nog steeds grote afwijkingen zien in het reproduceren van wat ze hebben gegeten de dag ervoor als ze dat gevraagd wordt. Dus ondanks dat je denk dat je zo goed bezig bent, sta eens open voor het feit dat je onbewust toch meer eet dan je denkt.
Als je niet ontbijt komt je stofwisseling niet op gang
Stofwisseling is iets anders als spijsvertering. Spijsvertering is het proces dat eten in je buik en darmen uit elkaar haalt en je lichaam in stuurt via je darmen. Het vind met name plaats na het eten tot de uiteindelijk uitscheiding. Stofwisseling daarentegen is de complete chemische fabriek dat je lichaam heet. Van vertering tot transport tot opslag en mobilisatie in weefsels en uiteindelijk oxidatie.
Dit is 24/7 gaande, zelfs als je slaapt. Hoe vaak en hoe laat je eet heeft, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, nul effect op je dagelijkse energieverbruik. Je stofwisseling is namelijk een heel strak gereguleerd ding. Timing van maaltijden heeft echter wel invloed op je honger, wat per persoon nogal kan verschillen. Maar hoe laat en hoe vaak je eet heeft geen effect op je vetverlies als totale calorie-inname en macro’s hetzelfde zijn. Maak je vooral druk om dingen die belangrijk zijn. En time je ontbijt zoals jou dat uit komt. Raadzaam is wel om te zorgen dat je wat gegeten hebt als je een fysieke inspanning moet leveren.
Na 20.00 uur eten verbrand je niet meer
Net zoals met ontbijten is het gedoe rondom ‘s avonds eten ook al lang achterhaald. Eten voor je naar bed gaat schijnt zelfs enorme voordelen te bieden rondom je slaapkwaliteit. Dit schijnt wel ook per persoon te verschillen. Sommige mensen slapen slechter als ze vlak voor het slapen gaat eten. Energie technisch maakt het weinig uit wanneer je je calorieën consumeert.
Natuurlijk verbrand je in de nacht niet wat je eet in de avond, maar als je die calorieën eerder op de dag niet hebt gegeten dan streept zich dat gewoon tegen elkaar weg. Dus ook hier, hou je vooral bezig met je totale dagelijkse inname en eet wanneer het je het beste uit komt. Je wordt namelijk niet vet van eten in de avond, je wordt vet van meer eten dan je nodig hebt gemiddeld over de week gezien.
Ik ben gewoon grofgebouwd
Heb je al eens iemand gezien die 50 tot 100kg afgevallen na een bariatrische operatie? Zo ja, dan weet je precies wat ik bedoel. Ze nee, je schrikt je een hoedje. Natuurlijk zit er wat verschil in hoe mensen gebouwd zijn. Maar dit wordt zwaar overschat. Deze mensen zijn hier het levende voorbeeld van. Je herkent ze vaak niet eens meer.
Het grootste gedeelte van weefsel aan je skelet, dat verantwoordelijk is voor je vorm is vet of spierweefsel. Het skelet is bij iedereen vrijwel hetzelfde. (zie afbeelding) En deze zijn beide aanpasbaar door voeding en training. Dus het laatste wat je moet doen is je neerleggen bij het geloof dat je gewoon zo bent. Je hebt altijd de keuze om hier iets aan te doen. De ene moet er iets harder voor werken als de ander maar onderschat niet hoeveel invloed je er zelf op hebt.
Voergoed afscheid nemen van fabels en doen wat werkt
Bij Rebody staat waarheidsvinding centraal. We zijn allergisch voor hypes en zijn altijd op zoek naar de meest logische werkbare aanpak om mensen richting hun doelen te brengen. Tijdens een traject zullen we waarschijnlijk ook je wereld aardig op zijn kop zetten door veel van de fabels die mensen in hun hoofd hebben te ontkrachten.
Wil je weten hoe we jouw avontuur een stuk makkelijker kunnen maken? Meld je dan nu aan voor een gratis & vrijblijvende kennismaking!