fbpx
Wat betekent droog trainen en hoe pas je het toe
Zo werkt droogtrainen

Misschien heb je de term ‘droog trainen’ deze zomer, of eerder vlak voor de zomer, wel eens voorbij horen komen, en vraag je je af wat dit nu eigenlijk betekent. Ook voor de mensen die er nog nooit van hebben gehoord, leggen we in deze blog uit wat we bedoelen als we het hebben over droog trainen.

Wat betekent droogtrainen

De reden dat je dit vaker zult horen voor de zomer, is omdat je er met droog trainen voor wilt zorgen dat je spieren zichtbaarder worden door het verlagen van je vetpercentage. Oftewel, je zit strakker in je vel, iets dat er natuurlijk fijn uitziet op het strand. Naast het verlagen van je vetpercentage, wil je je spiermassa zoveel mogelijk behouden, iets dat niet zo gemakkelijk is als dat het klinkt. Je kunt dit echter wel op meerdere manieren bereiken.

Hoe werkt droogtrainen

Veruit het belangrijkste aspect bij droogtrainen is je voeding. Het zou dus beter ‘droog eten’ dan ‘droog trainen’ genoemd kunnen worden. Dat terzijde, je wilt een energietekort creëren om vet te verliezen, maar dit tekort mag niet te groot zijn, want anders vergroot je de kans dat je naast vet ook spiermassa verliest. Het is helaas niet zo dat je meer vet verliest als je maar weinig genoeg eet. Is het tekort groter dan 300-500 kcal per dag, dan loop je al het risico dat je massa aan het verliezen bent, en dat is iets dat je ten alle tijden wilt voorkomen.

 

Naast het energietekort is het ook erg belangrijk dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. En hierbij is het zo dat je niet perse meer spiermassa bouwt als je maar veel eiwitten eet. Er is een maximum dat je aan eiwitten per dag nodig hebt, en daarnaast wil je ze in de juiste verhouding met de andere macro’s (koolhydraten en vetten) binnenkrijgen. Maar zorg wel dat je ze binnenkrijgt, zodat je lichaam in het energietekort nog steeds goed in staat is om zijn spiermassa te behouden.

Wat voor soort training is aan te raden tijdens het droogtrainen

Een andere manier om verlies van spiermassa tegen te gaan is door het doen van krachttraining. Je wilt hierbij trainen op spiermassa, dus met herhalingen tussen de 8 en 12. Ben je alleen maar bezig met zoveel mogelijk herhalingen (en zijn dat er meer dan 15), dan ben je op uithoudingsvermogen aan het trainen, iets dat niet ideaal is wanneer je zoveel mogelijk droge massa wilt behouden.


Veel mensen denken dat je vooral heel veel cardio moet doen om die droge look te krijgen, maar dat is niet waar. Cardio kun je inzetten met als doel het vergroten van je calorietekort, maar dit kun je net zo goed doen door iets minder te eten. Dit zal voor velen zelfs een gemakkelijkere optie zijn dan uren op die loopband staan. Doe je teveel cardio, en maak je dus het energietekort te groot, dan riskeer je opnieuw het verlies van spiermassa.


Dus, wees verstandig en doe je krachttraining, eet volgens schema met voldoende eiwitten en laat ons zien hoe droog je er volgende zomer op kunt staan! Wie durft 😉


Vind je het droogtrainen toch een lastige klus en kun je hier wel wat extra advies bij gebruiken? Plan dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in


Ook interessant: 

Droog trainen met behulp van een personal trainer

Snel afvallen verstandig of juist niet? 

Meer
artikelen