Doorzettingsvermogen: Motiveer mij!

Terug naar blog

Doorzettingsvermogen: Motiveer mij!

di 8 mei 2018 Motivatie
Ben Dendoncker
Ben Dendoncker Medior Rebody Coach

Als je iets wilt bereiken, dan moet je ervoor werken. Verandering komt niet vanzelf. Iedereen heeft wel een doel wat hij of zij wil behalen. Dit kan op gebied van sport zijn, die paar Kg minder, net weer in dat maatje minder passen, etc. Om dat te verwezenlijken moet je natuurlijk een bepaald patroon in je levensstijl aanpassen. (Als dat niet zo was, dan had je het hoogstwaarschijnlijk al bereikt). In het begin ben je uber gemotiveerd, een nieuwe start, een nieuwe uitdaging, misschien wel die goede voornemens. Maar wat als die motivatie afneemt? Het gaat niet snel genoeg, of dat doel lijkt nog zo ver weg. Op dat punt, als je jezelf al wijsmaakt dat je het toch niet red, haken de meesten af. Je laat jezelf geloven dat er andere zaken belangrijker zijn, of je gaat allerlei smoesjes (bewust, maar vaak ook onbewust) verzinnen zodat het logisch is waarom je ermee gestopt bent. Je kan ook proberen de verantwoordelijkheid bij iemand anders te leggen door tegen je trainer/coach zeggen: “Motiveer mij!”

Maar wat is motivatie? Volgens de Van Dale betekent het : beweegreden, drijfveer. Maar is het hele jaar gemotiveerd zijn echt het belangrijkste? Is het zelfs mogelijk? Op alle Instagram/Facebook accounts waar prestatie sporters foto’s posten, zie je wel de 1 na de andere motivatie quote. Helaas zal dat ene zinnetje niet het verschil maken. Was het maar zo gemakkelijk. Tegenslagen hebben we allemaal, het belangrijkste is om die ene tegenslag er niet voor te laten zorgen dat je stopt. Hier heb je doorzettingsvermogen voor nodig. Weer zo’n mooi woord. Gelukkig is dit iets wat we allemaal kunnen, de ene nog gemakkelijker dan andere, maar nogmaals, doorzetten kunnen we allemaal. Als je doel helder is, en het echt belangrijk genoeg voor je is, dan kan je het behalen. Ook als je er dan een maand langer over moet doen, zolang je er maar niet bij neerlegt en denkt dat je het toch niet kan!

Ik krijg vaak de vraag hoe het kan dat ik altijd gemotiveerd ben. Hier kan ik heel simpel op antwoorden, dat ben ik niet. Ik weet wat ik wil behalen, waar ik voor werk en waar ik naartoe wil. Ook al heb ik geregeld tegenslagen, ik ga gewoon door. Met een beetje discipline kom je al heel ver. En van mezelf niet mogen opgeven helpt hierbij ook in mijn voordeel. Dus heb je het moeilijk of denk je aan opgeven, ga even terug naar het punt waarom je in de eerste instantie begonnen bent, waarom je dat doel gesteld hebt en waarom het zo belangrijk voor je is. Raap jezelf bij elkaar en ga verder met het behalen van je doel.

Deel deze blogpost: