fbpx
Wel of niet stretchen voor je workout?

In bijna iedere fitnesstrainer opleiding wordt aangehaald dat stretchen voor en/of na je workout van essentieel belang is. Dit is iets wat al jaren geroepen wordt en door velen ook als een heilig wordt beschouwd (en ze kijken niet meer met een kritisch oog als er iets anders uit onderzoeken naar voor komt, wantja, iedereen zegt het dus het zal wel kloppen). Er is de laatste jaren steeds meer kritisch gekeken naar de meerwaarde van stretches en er is wel degelijk een overtuigende basis aan betrouwbaar research dat laat zien dat het niet zoveel meerwaarde heeft als men vaak denkt.

 

 

Stretchen (of rekken) wordt vaak toegepast als warming up, voor betere prestaties, en om blessures te voorkomen. Het zou er onder andere voor zorgen dat je spieren langer worden, waardoor je flexibiliteit toeneemt en je een groter bewegingsbereik (ROM: Range of Motion) krijgt. Onderzoek toont echter aan dat al deze aannames onzin zijn. 

 

 

Dit is wat er wel gebeurt tijdens stretchen: je zenuwstelsel registreert een mogelijk gevaarlijke spierlengte, en geeft vervolgens een waarschuwing middels een pijnsignaal. Wanneer blijkt dat er toch geen gevaar dreigt, leert je zenuwstelsel dat het OK is om de spier wat meer te laten ontspannen. Oftewel: je krijgt een hogere pijngrens. 

 

 

Hoewel je dit een iets grotere ROM oplevert, blijft de lengte van de spier onveranderd. Bij de meeste krachtoefeningen is het echter niet moeilijk om volledige ROM te bereiken en is stretchen dus onnodig. Dit geldt vaak niet voor een barbell squat, maar ook hierbij blijkt stretchen niet voor een diepere squat te zorgen. Wat wel werkt: vaker squatten. Goed om te weten is dat van krachttraining je dus niet stijf wordt als je techniek goed is en een zo groot mogelijke ROM maakt.

 

 

Statisch stretchen, waarbij je een positie voor een bepaalde periode vasthoudt, is niet alleen nutteloos, het kan zelfs schadelijk zijn. Statisch stretchen voor de training zorgt niet voor een verbetering van de prestatie, maar vermindert deze juist. Het vermindert namelijk je spierkracht, waardoor spiergroei wordt belemmerd, en heeft ook nog een negatief effect op je balans en gewrichtsstabiliteit. Dit laatste zou zelfs het risico op blessures kunnen vergroten, net als de minder ‘veilige’ aansturing vanuit je hersenen vanwege de toename in ROM. Van krachttraining is daarentegen bewezen dat het je bindweefsel sterker maakt en daardoor wel beschermend werkt voor blessures. 

 

 

Dit artikel is niet bedoeld om mensen tegen de schenen te stampen, alleen om aan te tonen wat de werkelijke meerwaarde is van stretchen. Voel jij je er prettiger bij of heb je het gevoel dat het je verder helpt in je trainingen, blijf het dan vooral doen. 

Meer
artikelen